Konya'nın Çumra ilçesinden çiftçi kadın Özgül Özel'in başarı öyküsü Türkiye’de ayakta kalmak için mücadele eden kadınlara örnek oldu. Kadın olmanın toplumda yarattığı zorlukları aşan ve ön yargıları kıran Özgül Özel, başarı yolculuğunu Ekol TV muhabiri Güray Ervin’e anlattı.
Üretici ve çiftçi Özgül Özel’in aktardığı başarı hikayesi şöyle oldu:
BENİ GÖRENLER ‘BATACAK’ DEDİ
Bu çiftlikte dört tane erkek var, tek kadın benim. Şu anda Konya, Çumra'da Jersey çiftliğindeyiz. Kurucusu, rahmetli eşim Ramazan Özel. Burası yapıldıktan yaklaşık 9 ay sonra ilk doğumlara yaklaştığımızda maalesef ki eşimin vefatı gerçekleşti. Ani bir ölümdü. Bu iş aslında bilmediğim bir işti. Nasıl olur diye düşündüm, ama alıştım. Çok da seviyorum. Beni gören herkes, ‘Çiftlik batacak, batar’ diye düşündüler. Ancak Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Bankası ya da bu işletmeyi bilen, bizi bilen herkes bana çok güvendi.
O ALGIYI YIKTIM
Özellikle ilk sene eşimin vefatından sonra buzağı kaybımız çok fazla yaşandı. Şu anda ise rutine oturdu. Perakendemiz, müşterilerimizin bize güveni sağlam, kaliteyi hiç bozmadan ilerliyoruz. Ama kadın işletmeci olarak çok zorlandım. O algıyı bağlantılarımla ve kendim çalışarak yıktım. Burada vakit geçirmek güzel. Burası benim için ayrı bir şey oldu. Burada hem manevi hem de duygusal anlamda rahatım. O yüzden alıştım. İnsanlar da bana alıştı.
HİÇBİR BİLGİM YOKTU
Özellikle dağıtımı kendimiz yapıyorduk. Çünkü ilk zamanlar kadın dağıtım yapar mı diye düşündüler. Dış görünüşe baktıkları zaman ‘hayvancılık ne alaka’ diye bir algı vardı. Onu da şükür çözdük. Rasyon, yem, dışarıdaki hayvanların, buzağıların aşıları ya da bir saat içerisinde ne yapılması gerektiği... Hayvancılıkla alakalı hiçbir şey bilmiyordum. Özellikle sağım zamanları veya sağım saatleriyle alakalı hiçbir bilgim yoktu.
O ÇİZMELERİ GİYMEK LAZIM
Göre göre, kendim işin içine girerek bunların hepsini öğrendim. İşi sevdiğiniz zaman da öğreniyorsunuz. Hayvancılıkta o çizmeleri giymek ve tamamen içeride olmak lazım.
ÖDÜLLER BAŞARIYI GETİRDİ
Günlük bir buçuk ton süt üretimimiz var. Konya'da 45'e yakın şarküterimiz var. Karavan bölgesinde 10 tane yerimiz var. Çumra'da aynı şekilde 7 tane dağıtım yaptığımız yerler var. Değişik bir duygu. Anlatmakla da olmayacak ama o ilk başta ‘batacak’ denildikten sonra bir seneye gelmeden o ödülleri almak bence başarıyı bize getirdi. Takdir görmek güzel, içerideki sistem güzel, kaliteli olmak güzel. Geldiğimiz noktada eşimin hayallerinin çoğunu bitirdik. Bir ikinci etabımızda tamamen belki kendi hayallerimizi ve onun hayallerini birleşerek bu işletmeyi daha güzel yerlere getireceğiz.
“BİRBİRİMİZE DESTEK OLDUK”
Özgül Özel’in akrabası olan çiftçi Hüseyin Özel ise, “İlk zamanlar bir tedirginliğimiz oldu elbet. ‘Bayan yapamaz, hiç görmedi, bilmiyor, inekten korkar’ dedik. Ben ona destek oldum, o bana destek oldu. Böyle devam ediyor işleyişimiz” diye konuştu.