Orman yangınları sonrası manipülasyon! İtfaiyenin kasıtlı yaktığı ateşin nedenini uzmanı anlattı!

Yaz aylarının gelmesiyle farklı noktalarda çıkan orman yangınları sürerken, sosyal medyada bazı hesaplar tarafından manipülasyon yapılmaya başlandı. Eski görüntüleri yeni görüntüler gibi servis eden hesaplar, dezenformasyona yol açarak itfaiye görevlilerini de suçlu gibi gösterdi. Ancak o görüntülerde karşı ateş tekniği kullanıldığı anlaşıldı. Peki karşı ateş tekniği nedir? Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa ekoltv.com.tr'ye detaylarıyla anlattı.

Sosyal medyada yayılan bir görüntüde, ormanın bir görevli tarafından kasıtlı yakıldığı iddia edildi. Ancak o görüntülerdeki gerçek farklı çıktı. Detaylar haberimizde...

CANLA BAŞLA MÜCADELE EDİYORLAR

Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınları felakete yol açtı. Yangınların yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle binlerce vatandaş tahliye edildi. İtfaiye ekipleri ise havadan ve karadan yangınlara karşı canla başla mücadele ediyor.

ETKİLEŞİM UĞRUNA DEZENFORMASYON!

Yangınlardaki alevler korkunç boyutlara ulaşırken, konuyla ilgili sosyal medyada da birçok görüntü paylaşılıyor. Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, etkileşim alabilmek uğruna gerçeği yansıtmayan görüntüler servis ediyor.


Buna son örnek geçtiğimiz yıllarda İzmir Aliağa'da çıkan orman yangını oldu. Aliağa'daki yangını yeniymiş gibi paylaşan bazı hesaplar, itfaiye erini yangın çıkarıyormuş gibi gösterdi.

OLAYIN ASLI BAŞKA ÇIKTI

O itfaiye eri bazı haber sitelerinde de "ormanı yakıyormuş" gibi gösterildi. Tepkilerin odağı haline gelen itfaiye erinin, büyük orman yangınlarına müdahale etmek amacıyla kullanılan "karşı ateş" isimli tekniği uyguladığı anlaşıldı. Tekniğin fazla bilinmemesiyle ortaya atılan manipülasyonlar sonrası itfaiye eri zor durumda bırakıldı.

UZMANINDAN ÖĞRENDİK

Ekoltv.com.tr'ye konuşan yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa, videodaki itfaiye erinin "karşı ateş" tekniğiyle yangına müdahale ettiğini ve bunun doğru bir uygulama olduğunu belirtti. Yasa, "Bu teknik yanmamış alanları yanmış alanlardan ayırmak için kullanılır. Örneğin otluk, çalılık gibi yerler önceden ateşe verilerek yanan alanlardan gelen sıcaklığın yanmamış alanlara gitmesi engellenmeye çalışılır. Amaç arada kalan kısa boylu ağaçların yakılmasıyla yangının ilerlemesini kontrollü bir şekilde durdurmaktır" dedi.

SADECE PROFESYONELLER TARAFINDAN UYGULANMALI

Levent Yasa, bu uygulamanın sadece orman mühendisleri, itfaiye erleri gibi profesyoneller tarafından uygulanması gerektiğini belirtti ve profesyoneller dışındakilerin bunu yapmaması konusunda uyardı.

Gündem Haberleri