Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 19 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında, et, tavuk, süt ürünleri gibi yüksek riskli hayvansal gıdaların satış noktaları ile toplu tüketim yerlerine yönelik ülke genelinde resmi kontrol planı başlatıldı.
GÖKÇEADA'DAKİ DENETİMDE KORKUNÇ DURUM ORTAYA ÇIKTI
Bu kontroller çerçevesinde Çanakkale'de İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 19 Kasım itibarıyla denetimlere başladı. 21 Kasım’da Gökçeada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlileri tarafından et ve süt ürünleri satan bir şarküteri mağazasında gerçekleştirilen denetimlerde, hijyen açısından mide bulandıran bir durum tespit edildi.
İŞLETMENİN HİJYEN VE MUHAFAZA KURALLARINI İHLAL ETTİĞİ BELİRLENDİ
İncelemeler sırasında işletmenin, et ve et ürünleri, sütler ve kanatlı etlerini (tavuk eti) uygun şartlarda muhafaza etmemesinden kaynaklı bozulmuş olduğu, raflarda son tüketim tarihi geçmiş gıda ürünleri bulunduğu ve işletmenin genel ve özel hijyen şartlarını sağlamadığı belirlendi. Denetimler sırasında ayrıca, kıyma makinesinin kurtlanmış olduğu görüntüleri de tespit edildi.
TONLARCA ÜRÜN İMHA EDİLDİ, İŞLETME MÜHÜRLENDİ
Ekipler tarafından bozuk ve son tüketim tarihi geçmiş olduğu tespit edilen ürünlere derhal el konularak imha edildi. İmha edilen ürünler arasında 840 kilogram kanatlı eti, bin 169 kilogram kırmızı et ve 112,5 litre süt bulunuyordu.
Şarküteri işletmesine yapılan denetim sonucunda, hijyen ve gıda güvenliği kurallarını ihlal etmesi nedeniyle toplamda yaklaşık 42 bin TL idari para cezası kesildi. İşletme, faaliyetten men edilerek mühürlendi. Öte yandan, Gökçeada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, işletme hakkında Gökçeada Savcılığına suç duyurusunda da bulundu.