Ekol TV’de yayınlanan Ekol Gündem’de Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Hindistan ile Pakistan arasındaki sıcak çatışmayı değerlendirdi.
"PAKİSTAN TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIYOR"
"Pakistan aslında bugün vurulan yerdeki kampların olduğu yerleri zaten bu örgütü terör örgütü olarak tanıyor şey Pakistan. Yani kendisi de terör örgütü olarak değerlendiriyor ve o kapsamda muamele gösteriyor. Şimdi düşünsenize böyle bir şey yapma şansınız var mı? Örnek vereyim çok daha iyi anlaşılsın diye. PYD'yi terör örgütü tanıyorlar mı Avrupa? Tanımıyorlar. Gelip orada toplantılarına katıyorlar ve diğer aktif olarak bütün faaliyetlerin içerisine de. Neredeyse özgürlük savaşçısı diyorlar. Özgürlük savaşçısı diyorlar. Öyle düşünün. Buraya baktığınızda hem siz terör örgütü edeceksiniz hem de kendi topraklarınızda barındırır mısınız? Mümkün değil. Mümkün değil. O yüzden isterseniz ikinci şeye geçelim. İkinciye geçelim. Bu o akşamki o akşamki yayınladığı liste. İşte demin senin bahsettiğin bugün yaşanan sürecin içerisindeki önemli konu bu"
"BİRÇOK MEZALİMLER YAPILDI"
"Bakın adını terör diye koyuyorlar. Onu söyleyelim. Adını terör diye koyuyorlar. Ama bu terör değil. Çünkü yapılan operasyondan önce yapılan faaliyetler var. Ne bu? Bu bölgenin geçmişte kendilerine tanınan bir özerk yapısı var. Bu özerk yapıyı ortadan kaldırıyorsunuz. Bölgedeki bütün Müslümanlara belki görüntüleri birçok görüntüler önünüze düşmüştür. Birçok mezalimler yapmaya devam ediyorsunuz. Onu da geçtim. Bölgenin bölgeden yani Hindistan'dan barajlar yoluyla Pakistan'a giden önemli 3 su kanalını, 3 su yatağını, üzerindeki barajları kapatarak sana artık su yok diyorsun. Yani suyu bir de savaş kozu olarak kullanıyor. Ondan önce başlamıştı. Daha önce başlamıştı. Şimdi siz şöyle düşünebilir misiniz? Bu olayı yalnızca terör operasyonu olarak değerlendirirseniz o zaman buradaki özellik yapının kalkmasını nereye koyacaksınız? Tabii ki. Peki ondan önce başlarsanız tam Hamas'ın olayına benziyor. Bütün olayı nereden başlatıyorlar? 7 Ekim'den başlatıyorlar değil mi? Bunlar da 22. En son yapılan saldırı. 22 Ekim. 7 Ekim'den başlatıyorlar. Ama biz ne diyoruz? Asıl olay ne zaman başlamıştı diyoruz? 1942'de başladı. İkinci dünya savaşı sonuçunda oluşan bütün sorunlar hala devam ediyor. İlkinde de İngilizler var. Burada da aynı şekilde İngilizler var. Çıktığı her yer sorunlu, kronik, problemli yerler. Çünkü öyle bırakarak gidiyor"
"AYNI ŞEY KIBRIS'TA DA YAŞANIYOR"
"Aynı şey Kıbrıs. Orada da hesaplar dönüyor şimdi. Aynı şekilde devam ediyor ve gücünü devam ettiriyor. Bakın, gücünü devam ettiriyor. Şimdi isterseniz şunu şöyle, artık herkes bu halde ezberledi. Dün akşam ilginç bir şey yaşandı. Nedir o? Nedir? Şimdi Hindistan'a baktığınızda devasa bir ülke. Aslında dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülke. Çin'i geçti biliyorsunuz nüfus olarak"
"EKONOMİK OLARAK BÜYÜK BİR ÜLKE"
"Ekonomik olarak büyük bir ülke. Çünkü nüfustan da kaynaklanan gayri safi milli asla da büyük bir ülkeyi konuşuyoruz. Teknolojik anlamda da önemli bir ülke. Hatta Amerika'da silikon vadisinde çalışan mühendislerinin çoğu, yazılım mühendislerinin çoğu olduğu söylenir. Aynen öyle. Nereden geliyor bu zekilik mi diyelim? Bazı ülkeler belli konulara yönelmiş durumda ve o yönelimin sonuçlarını görüyorlar. Yani Pakistan da şey değil. Aslında boş değil. Bakın Pakistan da boş değil. Dünyanın çok önemli fizikçileri, nükleer konularındaki deneyimli insanların birçoğu Pakistanlıdır. Yani bu coğrafyanın şartlarına bakarak burası arkadaşlar Asya'dır, buradan kimse çıkmıyor falan değil. Burada çıkıyorlar. Ama sorun şuradan başlıyor. Böyle bir ülke dün akşam ne yaşadığı herkes çok şaşırarak takip etti. Ama bizim için farklı değildi. Çünkü bu ilk defa savaştıkları bir konu değil. Geçmişten beri savaşılan bir konuyu bahsediyoruz."
"SAYILAR ÜZERİNDEN GİDERSENİZ SAVAŞIN GERÇEKLİĞİNİ ANLAYAMAZSINIZ"
"Böyle bir ülke Hindistan normalde dün akşam çok farklı bir şey yaşamış olması lazımdı. Herkes bir anda şok oldu. Biz şok olmadık. Çünkü ben iki haftadan beri bu konuya değiniyorum. Beklentiniz vardı. Ben ısrarla diyordum ki bakın sayıların üzerinden giderseniz savaşın gerçekliğini anlayamazsınız diyordum. Herkes sayılar üzerinden gidiyor. Ve sayılar üzerinden konuşmaya da bayılıyoruz. Nedir o? Asker sayısı, tank sayısı, top sayısı, uçak sayısı göstermeye bayılıyoruz. Arkadaşlar bu kilogramla ölçülen bir şey değil. Burada önem olan nicelik. Ne kadar nitelikli, liyakatli ve gerçekten doğru silah sistemlerini seçmişsiniz. Savaş şöyle kazanılmıyor. Senin 200 tane uçağın var, benim 50 tane uçağım var. O zaman sen beni yendin"
"SAVAŞI BİLEN RAKAMLARA BAKMAZ"
Çünkü biz bunları nerede gördük hatırlar mısınız? Rusya-Ukrayna savaşını da gördük. Kağıt üzerinde Rusya'nın savaşı birinci günde kazanması lazım. Tank sayısı, uçak sayısı, helikopter sayısı, füze sayısı, nükleer güç. Oraya geliyoruz ama o geldiğimizde her biri hiç kimse için sürpriz değildi. Çünkü okursanız ve işin gerçekten uzmanıysanız bütün yazılan, çizilenleri okursunuz. Şimdi şöyle söyleyelim. Dün akşam yaşanan benim için sürpriz miydi? Değildi çünkü iki defadır söylüyorum. Arkadaşlar bu savaşın içerisinde bir sürprizle karşılaşacak. Çünkü Pakistan Hava Kuvvetleri'ni çok iyi hazırladı. Çok iyi hazırladı dedik. Niye hazırladığını şimdi size yavaş yavaş anlatacağım. Dediğim gibi bakın olaya baktığınızda iki misli her birinde neredeyse iki misli. Helikopterler, askerler, uçaklar, gemiler falan baktığınızda Pakistan'ı ikiyle çarpın Hindistan oluyor. Bu böyle kağıt üzerinde böyle.
"UÇAKLAR UÇACAK DURUMDA DEĞİL"
"Hindistan Hava Kuvvetleri ile. Evet. Pakistan Hava Kuvvetleri'nin aslında çizelgesi bu. Şimdi diyeceksiniz ki. Bunu niye koydunuz? Şurada gördüğünüz uçakların belki büyük bir miktarı aslında uçacak durumda olmayabilir. Eski teknoloji. Eski teknoloji. Uçurduğunuz anda da düşme ihtimali çok yüksek. Bakın Hindistan'ın aktif savaş filosu 596 uçak, 260'ı eski uçak. Bakın şurada yazıyor. Şurada yazıyor bakın. Rus uçağı var. Micleri görüyorum. Rafeller var. Yani Avrupa kökenli ve Rus kökenli. Ya bu bir dezavantaj değil mi? Enteresan hem Avrupa kökenli uçak var hem Rus kökenli, Çin kökenli. O şundan kaynaklanıyor. Mesela aynı problem şeyde de var. Yunanistan'da da var. Yunanistan'da anormal bir çeşitlilik var. İşte o yaptığınızda bunun lojistiğinden tutun da koordinasyon anlamında çok fazla problem yaşamaya başlıyorsunuz. Bakın buradaki birçok uçak aslında yani bakın şunlar Jaguar'lar hatta bir kısım Mirage 2000'ler hatta bir kısım MiG-29'lar aslında uçacak durumda değil"
"HÜKMEN GALİPSİNİZ"
"Artık yerli radarımızı kullanıyoruz. Bu teknoloji edinilmesi çok zor bir teknoloji. AESA radarınız varsa savaşta hükmen galipsinizdir"