Bolu'daki Grand Kartal Otel yangını davasının ilk duruşma günü tamamlandı. Olayda 78 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin, aralarında otel sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davada 2'inci güne gelindi.
"BAKANLIK BİZİ HEDEFE OTURTTU"
Dün başlayan duruşma gece 12'ye kadar devam etmiş ve sabah 09.15'te tekrar başlamak üzere ara verilmişti. Duruşmada son olarak savunması alınan 9. sanık İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü tutuklu sanık Yeliz Erdoğan, kendisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hedefe oturtulduğunu iddia etti. Erdoğan, bilirkişi raporunun mevzuatta "yangın" kelimesini arayarak kendisine suç isnat etmeye çalıştığını dile getirdi. "Biz madde 5’e göre ruhsat veririz. Biz belgenin denetimini yapmayız. Belgeler bana sunulur, biz de belgelere göre ruhsat düzenleriz" ifadelerini kullanan Erdoğan, kesinleştirme denetiminde bakılması gereken hususların 14'üncü maddede belirtildiğini aktardı.
"RUHSATIN VERİLDİĞİ TARİHTE GÖREVDE DEĞİLDİM"
Erdoğan, 5’inci maddenin 2’nci fıkrasında, belgelerin daha sonraki denetimlerde kontrol edileceğinin, umuma açık istirahat alanlarında ise bu belgelerin yerinde kontrol edileceğinin belirtildiğini söyledi. Otel için ruhsatın 2007 yılında, düzeltme ruhsatının ise 2008'de yapıldığını belirten Erdoğan, kendisinin o tarihte görevde olmadığını ve ruhsatın itfaiye raporunda "uygundur" ibaresi bulunduğunu ifade etti.
2006'DA GÖREVİMDEN AYRILDIM
Duruşmanın ikinci gününde sanık kürsüsüne çıkan ilk isim İl Özel İdaresi Resmi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel oldu. Ekol TV muhabiri İlker Turak'ın aktardığı bilgilere Özel, sorumluluğu olduğunu reddetti. Özel, "Yangının çıktığı dönemde Ruhsat Denetim Müdürü değildim. 26 Mart 2006'da görevimden ayrılarak görevimi Yeliz Erdoğan'a devrettim. O tarihten sonra benim müdür olarak sorumluluğum bulunmamaktadır. Daha önce yapılan hiçbir işlemde sorumluluğum yoktur. Ruhsat kesinleştikten sonra İl Özel İdaresi'nin bir denetimi olmadı. Bizim yönetmeliğimizde yangın denetim sorumluluğu yoktur. İtfaiyeden rapor alındıysa zaten işlem tekrar yapılamaz, bir daha rapor alınamaz. İtfaiyenin rapor verdiği bir işletmeyi İl Özel İdaresi'nin denetleme yetkisi yoktur" ifadelerini kullandı.
EKSİKLİKLER TESPİT EDİLMİŞTİ
Grand Kartal Oteli'nin muhasebe müdürü Kadir Özdemir, ifadesinde "White Fox isimli kafe için yangın uygunluk başvurusu yap" talimatını Emir Aras'tan aldığını belirtti. Ancak, kafe isminin yabancı olması ve bilinmeme ihtimali nedeniyle başvuruya otelin ismini yazdığını ifade etti. Özdemir, itfaiye erinin otele gelmesinin ardından Emir Aras'ın kendisini aradığını ve "2007'den beri çalışma belgemiz zaten var. Neden otelin ismini yazdınız?" diye sorduğunu aktardı. Emir Aras'ın oteldeki eksikliklerden bahsederek, "Sezon başlayana kadar bu eksiklikleri gideremeyiz. İptal edin başvuruyu" demesi üzerine başvuruyu iptal ettiğini söyledi. Özdemir, Ahmet Demir'i arayarak onun da belediyeyi arayıp başvuruyu geri çektiğini sözlerine ekledi.
MÜŞTEKİLERDEN TEPKİLER
Mahkeme başkanının "İş güvenlik uzmanı var mıydı?" sorusuna Özdemir, "Bilmiyorum" yanıtını verdi. Bu cevap salondaki müştekilerin tepkisine neden oldu. Başkanın "Yağmur sensörü var mıydı?" şeklindeki ikinci sorusuna ise Özdemir, "Vardı, çalışıyordu" cevabını verdi. Bu yanıt da müştekilerin tepkisini çekti.
MUHASEBECİ CEMAL ÖZER'İN DİKKAT ÇEKİCİ İFADESİ
İfade veren bir diğer isim ise muhasebeci Cemal Özer oldu. Özer'in ifadesi, oteldeki yangın güvenliği eksikliklerinin daha önce tespit edildiğini ortaya koydu. İtfaiye eri İrfan Acar'ın 2024 Aralık ayında otele denetime gittiğini ve Özer'in de bu denetime eşlik ettiğini belirtti. Denetimde yangın güvenliği ile ilgili eksiklikler tespit edildiği ve bir taslak rapor hazırlandığı bilgisi verildi.
"BAŞIMIZA İŞ AÇTINIZ"
Özer, denetim günü yaşananları şöyle anlattı: "İtfaiye eri raporu hazırladı. Ben de genel müdür Emir Aras'a gittim. Gazelle Otel genel müdürü Ahmet Demir de oradaydı. Emir Bey eksiklikleri inceledi. Otel müdürü Kadir Özdemir ile görüştüklerini söyledi. 'Görüşün' talimatı verdi. Çıkarken de 'Başımıza iş açtınız' cevabını verdi. İtfaiye eri davlumbazda sensör olmadığını ve acil çıkış kapısının da olmadığını söyleyerek eksiklikleri tespit etti"
Eksikliklerin giderilmesi için 15 gün süre verildiği ancak bu eksikliklerin tespiti Aralık 2024'te yapılmış olmasına rağmen, yangının meydana geldiği Ocak ayına kadar giderilemediği belirtildi.