Ekol TV Diyarbakır muhabiri Burak Emek'in haberine göre, türkülere konu olan ve lezzeti bir yana boyutuyla meşhur olan Diyarbakır karpuzunun tadı kuraklık nedeniyle kaçtı. Bir rivayete göre kabuğundan beşik bile yapılan karpuzun hem rekoltesi düştü hem de boyu küçüldü. Bu yıl yarışmalara katılan en az 25 kilogram ağırlığındaki karpuzlar 20 kilograma bile zor ulaştı. Ancak karpuzun boyu küçülse de Diyarbakır karpuzu tanıtım etkinliğinin heyecanı azalmadı. Bu yıl 15. kez düzenlenecek etkinlik 19 Eylül'de yapılacak.
KARPUZ YETİŞTİRİCİLERİ BAŞKANI ADİL AYDIN'DAN ÇAĞRI
Diyarbakır Karpuz Yetiştiricileri Başkanı Adil Aydın, geçen yıla oranla karpuzun boyutunun küçüldüğünü belirtti. Aydın, "Geçen sene bu vakitte de Diyarbakır karpuzu 55 ve 56 kilo arasında bir bükeye ulaştı. Maalesef bu seneki sıcaklardan dolayı çiftçilerimiz baya bir zarar gördü. Bir çiftçinin getireceği 40-50 karpuz getirirken bu sefer 3-4 tane falan getirdi" dedi.
YARIŞMA ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Geçtiğimiz yıla kadar yarışmaya katılım için en az 25 kilo şartı bulunuyordu. Ancak bu yıl sınır 20 kilograma düşürüldü. Dev karpuzlar, Dicle Nehri'nin serin suyuna yakın arazilerde yetişiyor.
ATA TOHUMUNA SAHİP ÇIKMA NİYETİ
Üreticinin en büyük dileği, bu mirası gelecek nesillere bırakabilmek. Karpuz Yetiştiricileri Başkanı Adil Aydın, "Bizim niyetimiz aslında ödül değil, para değil. İleriki aşamalarda ata tohumumuzu çocuklarımıza, defter, kitaplardan değil. Görselden de değil canlı olarak yetiştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
BİR DÖNEMİN GÖRSEL HAFIZASI SOĞUK DEPOLARDA
76 dev karpuz, 4 ila 8 derece arasında bir soğutma deposunda muhafaza ediliyor. Bir dönem develerle taşınan ve kılıçlarla kesilen Diyarbakır karpuzları, kuraklıktan nasibini alarak boyut olarak küçülse de 15'inci tanıtım etkinliğiyle ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Diyarbakır karpuzu lezzetini ve heyecanını korumaya devam ederken, üreticiler ata tohumunu geleceğe taşıma niyetlerini de bir kez daha dile getirerek bu kültürel mirasa sahip çıkmanın önemini vurguladılar.