Pervin Buldan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Önemli değerlendirmeler yapıldı. Barış sürecinin ve aşama aşama devam eden silah imha töreninden sonra geldiğimiz aşamalar, aynı zamanda Meclis’te kurulacak olan komisyon ve bu komisyondan beklentiler, barış sürecinin ilerleyebilmesi için ortak bir mutabakatın sağlanması konularını detaylıca değerlendirdik" dedi.
MECLİS KOMİSYONUNDAN BEKLENTİLER
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yarın partilerin grup başkanvekilleriyle yapacağı buluşmaya değinen Buldan, bu görüşmenin önemine vurgu yaptı. Buldan, "Komisyon öncesi yapılacak olan bu buluşmanın da önemli olduğunu birlikte konuştuk. Çünkü her partinin komisyona dair farklı önerileri var, farklı beklentiler var. Bu komisyonda tartışılması gereken ve sonuca ulaşılması gereken farklı beklentiler olduğu için komisyon meselesini daha detaylı değerlendirdik ve tartıştık" ifadelerini kullandı.
ÖZGÜR ÖZEL'İN BARIŞ SÜRECİNE KATKISI
Pervin Buldan, CHP lideri Özgür Özel'in barış meselesine başından beri sunduğu katkıların kıymetli olduğunu belirtti. Buldan, "Açıkçası Sayın Özgür Özel'in barış meselesine başından beri sunmuş olduğu önemli katkılar var. Bu katkıların kıymetli olduğunu da ifade ettik. Ve Sayın Özel'in aynı derecede bu barış sürecine bundan sonraki süreçte de hem destek vereceği hem de bu konuda çalışmalarına önemli ölçüde, kıymetli bir şekilde destek sunacağını da biz en azından öğrenmiş olduk. Sayın Özel'e teşekkür ediyoruz. Yarın yapılacak olan komisyon toplantısı önemli bir toplantı. Buradan çıkacak olan sonuçları da hep birlikte bekleyeceğiz ve göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
MİTHAT SANCAR'DAN DİYALOG VURGUSU
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ise sürecin şimdiki aşamasında Meclis'in devreye girecek olmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Sancar, "Barış yolunda ilerlemek ve bu süreci çözüme doğru sağlamlaştırarak yürütme konusunda Meclis hayati bir rol oynayacaktır. Bunu baştan beri bizler de söylüyoruz. Bunun dışında elbette başka alanlarda yaşanan sorunlar da var" dedi.
BARIŞIN TOPLUMSALLAŞMASI
Barışın bütün toplumu kapsayacak şekilde yaygınlaşması gerektiğini belirten Sancar, "Sürecin toplumsallaşabilmesi ve barışın bütün toplumu kapsayacak bir şekilde yaygınlaşması önemlidir. Barışın yerleşebilmesi için toplumsallaşması gerekiyor. Bunun için de hukuksal güvenceler ve demokratik mekanizmalar çok değerlidir. Daha doğrusu barışın yerleşebilmesi toplumsallaşmayla mümkün, toplumsallaşmanın da en önemli araçları hukuksal güvenceler ve demokratik mekanizmalardır" ifadelerini kullandı.
OLAĞANÜSTÜ GAYRET YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Mithat Sancar, 50 yıldır devam eden çatışma sorununa çözüm bulmak için "olağanüstü gayret sarf etmek gibi bir yükümlülükleri" olduğunu dile getirdi. Sancar, "Elbette her siyasi partinin, her toplumsal aktörün bu süreçten beklentileri ve bu sürece yönelik bakışlarında farklılıklar olabilir. Ama bu kadar zor bir sorunda 50 yıldır birikmiş acılarla devam eden çatışmada bir çözüme ulaşmak için de olağanüstü gayret sarf etmek gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu yükümlülüğü yerine getirmek de diyalogla, bütün siyasi aktörlerin ve toplumsal güçlerin diyaloğuyla, konuşmasıyla mümkündür" dedi.
MECLİS ZEMİNİNDE YOĞUNLAŞAN ÇABALAR
Sancar, Meclis zemininde diyalogun daha yoğun bir şekilde yaşanacağı bir aşamaya gelindiğini belirterek, "Şimdi Meclis zemininde bunun daha yoğun bir şekilde yaşanacağı aşamaya geliyoruz. Bizler barışı, adalet ve toplumsal bütünleşme üzerine kurmaya yönelik çabalarımızı yoğun şekilde sürdüreceğiz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.