Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Balkan Barış Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, bölgesel iş birliği ve barış çabalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’da gerçekleşen toplantının, Balkan ülkeleriyle çok boyutlu iş birliği anlayışının somut bir adımı olduğunu belirten Fidan, “Balkan sorunlarına Balkan çözümleri konuştuk" dedi.
Toplantıya katılan yedi ülkenin altısının Avrupa Birliği aday ülkesi olduğunu hatırlatan Fidan, AB üyeliği sürecinde daha koordineli hareket etmenin önemine dikkat çekti. “Bu süreçte ortak tutum sergilemek ve Brüksel’de bölgeye yönelik farkındalığı artırmak önceliklerimiz arasında” diyen Bakan, tarihi ve kültürel bağların iş birliği için güçlü bir zemin oluşturduğunu ifade etti.
İSTANBUL MERKEZLİ DİPLOMASİ ADIMI!
Fidan, toplantıların gayri resmi ve dinamik bir yapıda İstanbul’da düzenli olarak devam edeceğini, altı ayda bir yeni buluşmaların planlandığını açıkladı. Liderlerin de sürece dahil edilmesinin gündemde olduğunu vurgulayan Fidan, "6 ayda bir tekrar toplanma kararı aldık. İstanbul merkez olmaya devam edeceğiz. Gayri resmi bir format. Biraz ilerleme aldığımızda liderlerimiz de bu platforma getirme konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.
"FIRSATLARI DEĞERLENDİRME ZAMANI"
Bakan Fidan, Balkan ülkelerinin çatışma ortamına dönmek istemediğinin altını çizerek, bölgesel meselelerin masa etrafında konuşularak çözülmesi gerektiğini vurguladı. "Hiç kimse eski günlerdeki gibi sıcak çatışmanın varlığını istemiyor. Sorunlar diplomasi ile çözülmesi noktasında masa etrafında görüş birliği var. Bölge sorunlara o kadar odaklanıyor ki diğer fırsat alanları kaçırılıyor" dedi.
"ÜÇ LİDERİN İSTANBUL'DA BULUŞACAĞINI UMUYORUM"
Fidan, İstanbul’da gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna müzakerelerinin de toplantının gündem başlıklarından biri olduğunu belirtti. Esir değişimi, ateşkesin kapsamı ve liderlerin buluşması gibi kritik başlıkların ele alındığını ifade eden Fidan, “Geçtiğimiz günlerde 3. turunu tamamladığımız İstanbul'un görüşmelerinin önemli gündem maddelerinden biri de liderlerin bir araya getirilmesi. Esir değişimi, mevcut ateşkesin tarafların pozisyonların anlaşılması ve liderlerin bir araya gelmesi 3 oturumda da konuşuldu. Esarette olanların esaretten kurtulması bir nebze de olsa umut alanı." ifadelerini kullandı.
Toplantının bir diğer gündem maddesi ise ekonomik ilişkiler ve turizm alanındaki potansiyel oldu. Fidan, "Vatandaşlarımız Balkanlara gidiyorlar. Türk turistler giderek artıyor. İstanbul ve Türkiye'nin geriye kalanı da bu ülkeler için çekim alanı. Bunu nasıl değerlendirebileceğimize dair fikir alışverişinde bulunduk." dedi.