Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den yeni uyarılar geldi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Dirençli Kentler’’ başlıklı seminere katılan Görür, Kumburgaz fayına dikkat çekti.
KUMBURGAZ FAYINDA VE 7 ÜZERİ DEPREM RİSKİ
Marmara Denizi’nde bulunan üç aktif fay segmentine dikkat çeken Görür, özellikle Kumburgaz fayı üzerinde durdu. Yaklaşık 75 kilometre uzunluğundaki bu fay hattının büyük kısmının henüz kırılmadığını söyleyen Görür, “1999 depremleri bu faylara ciddi bir stres transfer etti. Şu anda Marmara’da, özellikle Kumburgaz segmenti kırılmaya hazır durumda. Ve bu segment kırıldığında, 7’nin üzerinde bir deprem üretme potansiyeline sahip. Bu da demektir ki İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara kıyıları doğrudan etkilenecek” diye belirtti.
SİLİVRİ ZEMİN YAPISI AÇISINDAN RİSKLİ
Silivri özelinde de değerlendirmelerde bulunan Görür, bölgenin zemin yapısının büyük risk taşıdığını ifade etti. Gevşek ve suya doygun zeminlerin, deprem dalgalarını yutmadığını, aksine büyütüp yapıların üzerine daha şiddetli bir şekilde gönderdiğini belirten Görür, “Bu tür zeminlerde yapılan hatalı yapılaşmalar, depremde ağır hasara yol açar. 1999’da Avcılar’da yaşadığımız şeyin benzerini Silivri’de yaşamamak için zemin etütlerinden başlayarak çok yönlü bir planlama yapılmalı” dedi.
“DEPREM DEĞİL, İHMAL ÖLDÜRÜR”
Konuşmasını, “Bu ülkede deprem olacak mı diye sormak, yağmur yağacak mı diye sormak gibidir. Elbette olacak. Bizim meselemiz bunu nasıl atlatacağımızla ilgili. Eğer hazırlıklıysak, bu doğa olayını bir felakete çevirmeyiz. Ama eğer ihmalkârsak, o zaman deprem değil, ihmal öldürür” sözleriyle tamamladı.