En düşük emekli maaşı 20 bin TL olabilir! Yeni düzenleme yolda

Ekol TV ekranlarında değerlendirmelerde bulunan Mali Müşavir İsmail Çetinkaya, en düşük emekli maaşına yönelik yasal düzenlemenin 10-15 gün içinde TBMM'ye geleceğini, kulislerde 20 bin TL'ye kadar yükseltilebileceğinin konuşulduğunu belirtti.

Ekol TV ekranlarında konuşan Mali Müşavir İsmail Çetinkaya, dün AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler'in en düşük emekli maaşına ilişkin bir düzenleme yapılacağını belirttiğini ifade etti. Bu açıklamayla birlikte yasal düzenleme beklentisinin netleştiğini dile getiren Çetinkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin önümüzdeki 10-15 gün içinde bu düzenlemeyi yasalaştırmasını beklediklerini söyledi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

Çetinkaya, en düşük emekli maaşında rakamın ne olacağının henüz belirsizliğini koruduğunu, ancak geçmiş yıllardaki artışların bir referans olabileceğini belirtti. 3 Temmuz Perşembe günü açıklanacak Temmuz ayı enflasyonunun %6,5 seviyelerinde olmasının beklendiğini ve bu 6 aylık enflasyonun tamamının SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yansıtılacağını vurguladı. Memur ve memur emeklileri için ise yaklaşık 1 puan aşağısında, yani %15,5 seviyelerinde bir yansıtma olacağını dile getirdi.

Ocak ayındaki artışı hatırlatan Çetinkaya, "Ocak-Haziran yani yaklaşık %16,5 seviyelerinde bir artış olur. Bu da 16.800 SSK Bağ-Kur en düşük emekli maaşında. Yani 14.469 lira olan en düşük emekli maaşı 16.800-16.900 lira olabilir" dedi.

CUMHURBAŞKANI TAKDİRİYLE 20 BİN TL İDDİASI

Mali Müşavir İsmail Çetinkaya, kulislerde son iki yıldır alım gücü düşen emeklilerin en düşük emekli maaşının Cumhurbaşkanı'nın takdirleriyle 20 bin liraya kadar yükseltilebileceği yönünde konuşmalar olduğunu aktardı. Bu konuda çalışmaların yapıldığını ve dün AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler'in de bu çalışmaların Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz nezdinde yürütüldüğünü ifade ettiğini belirtti. Çetinkaya, önümüzdeki haftalarda rakamların netleşeceğini, en azından enflasyon farkı kadar bir artış olacağını ancak 20 bin lira ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

KAMU İŞÇİLERİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GÖRÜŞMELERİ

Çetinkaya, 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine de değindi. Normalde her iki yılda bir yapılan bu süreçlerin Mayıs ayı sonlarına kadar sonuçlandırılması gerektiğini ancak Temmuz ayına gelindiğini ve henüz bir sonuçlanmanın olmadığını ifade etti. Türk-İş ve Hak-İş tarafından Şubat ayında iletilen taleplerin ilk 6 ay için %50, ikinci 6 aylar için de %20 olduğunu hatırlattı.

ÜÇÜNCÜ TEKLİF BEKLENİYOR

İşveren sendikası TÜHİS'in ilk teklifinin %16 olduğunu, geçen hafta ise ikinci teklifin %17'ye yükseltildiğini aktaran Çetinkaya, bu hafta bir üçüncü teklif daha beklediklerini söyledi. Dün yapılan Bakanlar Kurulu kabine toplantısında bu konunun görüşülmüş olabileceğini belirten Çetinkaya, TÜHİS'in rakamı %20'ye yükseltebileceğini düşündüğünü ifade etti. Türk-İş ve Hak-İş'in beklentilerinin haklı olduğunu ancak %50'lik bir rakama ulaşılmasının zor olduğunu dile getirdi.

AĞUSTOS AYINDA MEMUR TOPLU SÖZLEŞMELERİ

Çetinkaya, kamu işçileri ile ilgili sürecin tamamlanmasının ardından Ağustos ayında memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri olduğunu hatırlattı. Bu görüşmelerde ortaya çıkacak rakamların, Eylül ayında metal iş sendikalarıyla yapılacak toplu sözleşmelere de referans olacağını kaydetti.

Emekli haberleri Haberleri