4A-4B-4C'Lİ MAAŞINI ARTIRMAK İÇİN BU YÖNTEMLERİ UYGULUYOR: Alacağınız para yüzde 30 artacak!
Türkiye'de milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Yüzde 30 daha yüksek emekli maaşı alabilmek için uygulanması gereken yöntemler açıklandı. İşte merak edilen detaylar...
19
Türkiye genelinde milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Emekli maaşlarını yüzde 30 oranında artırmanın yolu netleşti. Yetkililer, belirli şartları sağlayan emeklilerin maaşlarını yükseltebileceği yöntemleri kamuoyuyla paylaştı. Peki bu avantajdan kimler yararlanabilecek? İşte tüm merak edilen detaylar...
29
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uyguladığı mevcut maaş hesaplama metodolojisi, önemli bir sonuç doğurdu. Bu metodolojiye göre, 2024 yılı içerisinde emeklilik başvurusunda bulunan vatandaşlar, emeklilik dilekçelerini 2025 veya daha sonraki yıllarda verecek olanlara göre hayat boyu yüzde 30 ila yüzde 31 arasında daha yüksek bir emekli maaşı alma hakkına sahip oldu.
39
Bu dikkate değer fark, birçok kişinin emeklilik tarihlerini öne çekmesine neden oldu. Nitekim 2024 yılının sonuna gelindiğinde, bu avantajdan faydalanmak isteyen yaklaşık 800 bin kişinin emeklilik için SGK'ya başvurduğu bilgisine ulaşıldı. Vatandaşlar, gelecekteki gelirlerinde yaşanabilecek olası bir düşüşü engellemek amacıyla bu adımı attı. Maaşlar arasındaki bu belirgin fark, emeklilik planlaması yapan bireyler için kritik bir karar unsuru haline geldi.
49
Emeklilik başvurularındaki bu yoğunluğun ardından, farklı bir eğilim daha gözlemlenmeye başlandı. Maaş avantajını elde etmek için 2024'te dilekçe veren on binlerce kişi, emekli maaşları bağlandıktan kısa bir süre sonra SGK'ya yeni bir dilekçe vererek emekli aylıklarının kesilmesini talep etti.
59
MAAŞINII YÜZDE 30 YÜKSEK YATACAK
Bu stratejinin temel amacı, mevcut yüksek maaş katsayısını sabitledikten sonra çalışma hayatına geri dönmek ve ilerleyen yıllarda daha da yüksek bir emekli aylığına hak kazanmaktır. Özellikle emeklilik yaşını doldurmuş ancak çalışmaya devam etmeyi düşünen bireyler için bu yöntem, önemli bir mali avantaj sunuyor. Dilekçesini 31 Aralık 2024 tarihine kadar (kamu işçileri için bu tarih 14 Ocak 2025 olarak belirlenmiştir) teslim etmiş olanlar, bu haktan yararlanabiliyor. Bu kişiler, emekli aylıklarını kestirip 4/a (SSK) statüsünde çalışmaya devam ederek prim ödemeye devam ediyorlar.
69
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeyi seçenler için prim sistemi farklılık gösteriyor. Eğer emekli kişi, aylığını kestirmeden 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya devam ederse, maaşından sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Ancak, emekli aylığını kestirerek çalışmaya devam edenlerden ise SGDP yerine normal sosyal sigorta primi kesiliyor.
79
NİHAİ MAAŞ BELİRLENİYOR
Bu durum, ileride yeniden emekli aylığı bağlanacağı zaman maaş hesaplamasında önemli bir rol oynuyor. Yeni emekli aylığı belirlenirken, öncelikle kişinin ilk emekli maaşının bağlandığı tarihten itibaren geçen sürede emekli aylıklarına yapılan genel zamlar ve artışlar dikkate alınıyor. Ardından, emekli aylığını kestirdikten sonraki çalışma dönemine ait primler ve kazançlar üzerinden hesaplanan kısmi aylık tutarı bu miktara ekleniyor. Bu sayede emeklinin alacağı nihai maaş belirlenmiş oluyor.
89
Bu yöntemi tercih eden emekliler, önemli bir avantaj elde etmiş oluyor. En önemlisi, emeklilik dilekçesini 2025 yılında veya daha sonraki yıllarda verecek olanların karşılaşacağı yüzde 30'luk maaş düşüşünden etkilenmiyorlar. Mevcut maaş hakları korunmuş oluyor.
99
Üstelik, aylıklarını kestirip çalıştıkları süre boyunca ödedikleri primler sayesinde, yeniden emekli aylığı bağlattıklarında maaşlarında bir artış da sağlanıyor. Örneğin, emekli olduktan sonra aylığını kestirerek beş yıl daha çalışan bir işçi, çalışmayı bırakıp yeniden emekli aylığı bağlatmak istediğinde, öncelikle mevcut aylığına beş yıl boyunca yapılan artışlar yansıtılacak. Sonrasında ise bu beş yıllık dönemdeki çalışmalarının karşılığı olan kısmi aylık tutarı hesaplanacak ve bu iki tutarın toplamı, kişinin yeni ve daha yüksek emekli aylığını oluşturacak.