Bir yanda açlık sınırında yaşayan milyarlarca insan… Diğer yanda sofraya bile ulaşamadan çöpe giden tonlarca yiyecek. Türkiye, gıda israfı konusunda dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor. Ekol TV muhabiri Şeyma Kan'ın haberine göre Türkiye'de her yıl 62 milyar öğün israf ediliyor. Maddi karşılığı ise yaklaşık 43 milyar dolar.
GÖZ DOYURAN SOFRALAR, ÇÖPE GİDEN TABAKLAR
Ana yemekler, mezeler, salatalar… Gösterişli sofraların ardından geriye kalan büyük miktarda artık, çoğu zaman çöpü boyluyor. Cumhurbaşkanlığı Tarım Gıda Politikaları Üyesi Ramazan Bingöl, bu konuda özellikle açık büfelerin israfın başlıca nedeni olduğunu vurguladı: “Yılda kişi başına ortalama yüz kilonun üzerinde gıda israfı var. Açık büfelerde yüzlerce çeşit yemek sunuluyor. Gördüğünüz o yemeklerin yaklaşık yüzde 60’ı çöpe gidiyor. Gelecekte bunun ağır sonuçlarıyla karşılaşabiliriz.”
İSRAFI ÖNLEMEK ELİNİZDE
Evde ya da restoranlarda alınabilecek küçük önlemlerle gıda israfı ciddi oranda azaltılabilir. İsrafın başlıca nedeni olarak fazla alışveriş, gereğinden fazla pişirme ve yanlış saklama koşulları gösteriliyor. Beslenme Koçu Emine Aytek, evde alınabilecek bazı pratik önlemleri Ekol TV’ye şöyle anlattı: “Fazla pişen çorbayı büyük bir kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatarak buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz. Aynı şekilde ekmekleri bayatlamadan dondurmak da mümkün. Bir poşete koyup havasını aldıktan sonra difrize atarsanız, aylarca saklayabilirsiniz. Bu, hem israfı önler hem de bütçenizi korur.”
ZİNCİR RESTORANLARDAN EV MUTFAĞINA HERKES SORUMLU
Uzmanlara göre bu büyük israfın önüne geçmek için sadece bireyler değil, zincir restoranlar, oteller, marketler ve yerel yönetimlere de önemli görevler düşüyor. Planlı alışveriş, menü kısıtlamaları, artık gıda yönetimi gibi sistemlerle, hem çevre korunabilir hem de ekonomik kayıplar azaltılabilir.