Türk somonu rekor kırdı: İstihdama yeni soluk!

Artvin, baraj havzalarında yetiştirilen Türk somonuyla hem ihracatta hem de istihdamda öne çıkıyor. 2024’te 19 bin 242 ton üretim yapılırken yaklaşık 3 milyar TL’lik satış gerçekleşti. Borçka ve Deriner barajları üretimin merkezi olurken, Karadeniz’in soğuk ve temiz suları balığa eşsiz bir lezzet katıyor.

Ekol TV'nin haberine göre, Artvin, baraj havzalarında kurulan tesislerde yetiştirilen Türk somonuyla hem ekonomisine hem de istihdama yeni bir soluk kazandırıyor. Yeşil yaylaların çevrelediği barajlar, kentin yeni gelir kaynağına dönüşürken, kafes balıkçılığı son yıllarda hızla yükselişe geçti.

19 BİN TONLUK SOMON ÜRETİMİ!

Borçka ve Deriner barajları üretimin merkezi haline gelirken, 2024 yılında kent genelinde 19 bin 242 ton su ürünü üretildi. Denizde faaliyet gösteren 9, karada ise 23 işletme, bölge ekonomisine ve istihdama katkı sağlıyor.

KARADENİZ'DEN SOMONA LEZZETLİ DOKUNUŞ!

Üreticiler, 2024 yılında yaklaşık 3 milyar TL’lik satış gerçekleştirildiğini belirtirken, Türk somonunun hem eti hem de lezzetiyle fark yarattığını vurguladı. Karadeniz’in soğuk ve bol oksijenli suları sayesinde Artvin’de yetişen balıkların et kalitesi de yüksek seviyede.

"NÜFUS AZ, KALİTE YÜKSEK!"

Su ürünleri mühendislerinden teknik personele kadar geniş bir iş gücü oluşurken, kentte yeni bir sektörün kapısı aralanıyor. Üreticiler, “Artvin’de nüfus yoğunluğu az olduğu için kimyasal atık miktarı da düşük. Bu da Türk somonunun kalitesini artırıyor” diyerek bölgenin avantajlarına dikkat çekti.

Ekonomi Haberleri