Son iki ayda Türkiye'ye getirilen 2.2 bin ton patates virüslü çıktı: Mersin limanından geri gönderildi

Son iki ayda Mersin Limanı’na gemilerle gelen 2 bin 223 ton tohumluk patates, tespit edilen virüsler nedeniyle Türkiye’ye sokulmadan iade edildi. Türkiye’nin yıllık patates üretimi 6 milyon tona yaklaşırken, yerli üretimin ülkeye fazlasıyla yettiği bildirildi.

Türkiye’ye son iki ay içinde gemilerle gelen tohumluk patates sevkiyatları, bitki sağlığı denetimlerinden geçemedi. Mersin Limanı’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından yapılan kontrollerde, İskoçya, Hollanda ve Almanya’dan gelen toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patateste virüs tespit edildi.

İKİ FARKLI VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Denetimlerde, patateslerde "Potato leafroll polerovirus" (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve "Tobacco rattle tobravirus" (Tütün çıngırak virüsü) bulundu. Virüs taşıyan bu ürünler, geldikleri ülkelere geri gönderildi. Uzmanlar, bu tarz virüslerin Türkiye’deki sağlıklı tarım alanlarına bulaşmasının ciddi zararlar doğurabileceğine dikkat çekti.

TÜRKİYE 6 MİLYON TON ÜRETİYOR

Diğer yandan, Türkiye’nin patates üretimi bakımından oldukça güçlü bir pozisyonda olduğu ifade edildi. Son 5 yılda üretim 1 milyon ton artarak yaklaşık 6 milyon tona ulaştı. Patates üretiminde ilk sırayı 750 bin tonun üzerindeki üretimiyle Niğde alırken, onu Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya ve Sivas gibi iller takip ediyor.

ÜRETİMDE 15. SIRADAYIZ

Türkiye, dünyada patates üretiminde 15. sırada yer alıyor. Yıllık kişi başı tüketimin 52 kilograma kadar çıktığı patateste, ülkenin yeterlilik oranı yüzde 103,6 seviyesinde. Bu oranın, Türkiye'nin kendi ihtiyacını karşıladığı gibi ihracata da olanak sağladığı vurgulanıyor.

"DIŞARIDAN GELMESİNE GEREK YOK"

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tohumluk patates üretiminde de ciddi bir yol kat ettiğini belirtti. Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok” diyerek, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde bu alanda güçlü bir üretim olduğunu hatırlattı. Yeni çeşitlerin sadece virüssüz olmaları durumunda ülkeye sokulabileceğini vurgulayan Doğan, dışarıdan gelen ürünlerin taşıdığı risklerin yerli üretime zarar verebileceğini dile getirdi. Türkiye’nin mevcut üretim gücüyle dışa bağımlılığı ortadan kaldırdığı ve denetimlerin bu gücü koruma açısından hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Ekonomi Haberleri