Ekol TV Karabük Muhabiri Murat Özelci'nin haberine göre UNESCO Dünya Miras Listesi'nin üst sıralarında yer alan tarihi kent Safranbolu, adını aldığı mucize bitki safran için yeni bir döneme girdi. Sonbahar aylarında başlayan ekimler, üreticilerin titiz çalışmasıyla devam ediyor. Soğanlar tek tek ve özenle toprakla buluşturularak, "kırmızı altın"ın yeniden filizlenmesi sağlanıyor. Ziraat Mühendisi Mine Yılmaz, safran üretiminde özellikle kurutma, yabancı ot temizliği ve dikim tekniklerinin büyük önem taşıdığını belirtiyor.
MUCİZE BİTKİ YENİDEN TOPRAKLA BULUŞTU
Safran, sadece bir baharat olmanın ötesinde, boya, kozmetik, ilaç ve gıda sektörlerinde kullanılan çok yönlü bir bitki. Üretici İsmail Yılmaz, safranın sağlık alanındaki faydalarına dikkat çekerek, "Safran, özellikle Alzheimer'da, gözdeki sarı noktada, depresif rahatsızlıklarda ve kanserde oldukça fazla kullanılan bir bitki" ifadelerini kullandı. Ağırlığının yüz bin katı kadar suyu sarıya boyama özelliğiyle bilinen bu eşsiz bitki, geleceğe umut aşılıyor. İsmail Yılmaz, bir gram safranın bile 100 litre suyu sarı renge dönüştürebileceğini söyledi.
YÜKSEK İŞÇİLİK VE HASSA YAPISI FİYATI BELİRLİYOR
Safranın yüksek fiyatı, hem narin bir çiçek olması hem de yoğun el işçiliği gerektirmesinden kaynaklanıyor. Ziraat Mühendisi Mine Yılmaz, bu faktörlerin bitkinin kilogram fiyatını oldukça yükselttiğini vurguladı. Üretici İsmail Yılmaz da safranın kilogram fiyatının 450 bin liradan alıcı bulduğunu belirtti.
MODERN VE GELENEKSEL TARIMIN BİRLEŞİMİ
Bölge ekonomisine de önemli bir katkı sağlaması beklenen safran üretimi, geleneksel yöntemlerle modern bilginin birleşiminden güç alıyor. Ziraat Mühendisi Mine Yılmaz, babası İsmail Yılmaz ile birlikte safran üretim çiftliğinde çalıştığını söyleyerek, "Geleneksel tarımla modern bilgiyi birleştirerek daha yüksek verim ve kalitede safranlar elde etmek için beraber iş birliği yapıyoruz" şeklinde konuştu. Bu iş birliği, Safranbolu'nun asırlık mirası safranı geleceğe taşıyor.