ÖTV ve KDV düzenlemesinde değişiklik yapıldı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeni ekonomik yetkiler verildi

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun değişikliğiyle döviz, kıymetli maden, taş ve eşya ticaretiyle ilgili düzenlemelerde Cumhurbaşkanına geniş yetkiler verildi. Ayrıca ÖTV ve KDV düzenlemelerinde de önemli değişiklikler yürürlüğe girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan "Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", ekonomi yönetiminde önemli değişiklikleri beraberinde getirdi. Yasayla birlikte kambiyo işlemleri, kıymetli maden ve taş ticareti gibi başlıklarda Cumhurbaşkanına düzenleme ve kısıtlama yetkisi tanındı. Ayrıca, ÖTV ve KDV oranlarında da belirleyici yetki Cumhurbaşkanlığı makamına geçti.

MADEN VE KIYMETLİ TAŞ İHRACATINA DÜZENLEME

Yasaya göre, kambiyo (döviz), nakit, esham ve tahvilatın yanı sıra kıymetli madenler, kıymetli taşlar ve bunlardan mamul her türlü ürünün alım-satımı, ithalatı ve ihracatı konularında karar alma yetkisi artık Cumhurbaşkanı’na ait olacak. Bu yetki kapsamında, ticari senetler ve ödeme araçlarının da kontrol altına alınabileceği belirtiliyor.

YETKİSİZ FAALİYETLERE AĞIR YAPTIRIMLAR

Yasayla birlikte, faaliyet izni veya yetki belgesi gerektiren alanlarda belgesiz faaliyette bulunan kişi veya işletmelere 50 bin TL ile 250 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu kişiler hakkında, yetkisiz faaliyetin gerçekleştirildiği iş yerinin bir ay süreyle kapatılması da öngörülüyor.

Eğer aynı kişi veya kurum, ceza kararının kesinleştiği tarihten sonraki 5 yıl içinde tekrar aynı suçu işlerse, bu kez idari para cezası doğrudan üst sınırdan uygulanacak.

ARAÇ ALIMINA VERGİ MUAFİYETİ

Kanunla birlikte, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın milli savunma ve iç güvenlik amacıyla satın alacağı hafif ticari araç, kamyon, kamyonet, arazi taşıtı ve motosiklet türü araçlar için KDV istisnası getirildi. İlgili kuruluşların, iç piyasada üretimi bulunmayan taşıtları da bu kapsamda KDV’siz satın alabileceği belirtildi.

ÖTV MATRAHI DEĞİŞİKLİK YETKİSİ CUMHURBAŞKANINDA

Yasayla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konusunda da dikkat çeken düzenlemeler geldi. Artık Cumhurbaşkanı; ÖTV oranlarını ve matrah sınırlarını 3 katına kadar artırabilecek veya sıfıra indirebilecek, binek otomobillerin, steyşın vagonların, yarış arabalarının motor hacmi, elektrikli menzili ve batarya kapasitelerine göre farklı ÖTV oranları belirleyebilecek. Bu yetki, özellikle araç piyasasını düzenleme ve yerli üretimi teşvik etme açısından önemli bir araç olarak değerlendiriliyor.

Ekonomi Haberleri