Hal Yasası düzenlemesiyle ne amaçlanıyor? 'Gıda enflasyonundan önce yaşam enflasyonumuz yüksek'

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Hal Yasası taslağıyla; fiyat manipülasyonlarının önlenmesi, israfın azaltılması ve tüketicinin daha uygun fiyatla taze gıdaya ulaşması hedefleniyor. Taslağa ilişkin ayrıntıları aktaran Alparslan Tekbaş, "Gıda enflasyonundan önce yaşam enflasyonumuz yüksek" sözlerini kullandı.

'Oylum Talu ile Hafta Sonu' programına Türkgün Gazetesi Tarım Yazarı Alparslan Tekbaş konuk oldu. Tekbaş Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Hal Yasası taslağının amacını açıkladı.

Tarım Yazarı Tekbaş şu ifadeleri kullandı:

Hal yasası yeni düzenlenen veya taslak haline getirilmiş bir yasa değil. 2010 yılında temelleri atılmış, Resmî Gazete’de yayımlanmış ve 2012 yılında da yürürlüğe girmişti. Yürürlüğe girerken burada hedefler vardı. Burada ‘tarladan sofraya ticarette güven’, ‘sebze ve meyveler kayıt altına alınacak’ sözleriyle amaçlar açıklanmıştı. Fiyatlarda da 7 veya 8 el değişiminden dolayı fiyatlarda ciddi bir artış oluyor.

'HAL YASASI REVİZYONU'

Burada iki kırmızı çizgi var; üretici ve tüketici. Aracıların neden olduğu fiyat artışlarında yüzde 25 oranında bir indirim bekleniyordu. Yasayla kimlerin kazanacağı önemliydi; üretici, tüccar, sanayici, tüketici ve devlet kazanacaktı. Aslında 2025 yılındaki ‘hal yasası’ revizyondan dolayı; tamamen hal yasası değişikliği değil.

AKSAKLIKLAR OLDU

Geçen 13 yılda istenen hedeflere ulaşma yolunda aksaklıklar olurken, bunların giderilmesi için de revizyona ihtiyaç duyuldu. 13 yıldaki değişikliklere ayak uydurmak ve İklim Değişikliği Yasası doğrultusunda bir düzenleme yapmak gerekti.

SORUNUN ASIL SEBEPLERİ

Sorunun asıl sebepleri; üreticinin girdi maliyetleri, ürünün arz-talebi, iklim şartları, lojistik maliyeti, ihracat-ithalat politikamız, tüketicinin alım durumu. Gıda enflasyonundan önce yaşam enflasyonumuz yüksek. Bu zinciri çözdüğümüz zaman hal yasasıyla da istediğimize ulaşmış oluyoruz.

Ekonomi Haberleri