Ekol TV Bolu muhabiri Faruk Çidem'in haberine göre dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri olarak bilinen siyah havyar, Bolu’da üretilmeye başlandı. Bir gramı 1 eurodan alıcı bulan havyarın, Türkiye’nin ihracat kalemleri arasında önemli bir yer edinmesi bekleniyor.
TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA SİYAH HAVYAR
Bolu’daki Gölköy tesislerinde dünyanın en değerli balıklarından biri olan mersin balığı yetiştiriliyor. Bu balığın yumurtaları olan siyah havyar, dünya genelinde büyük ilgi görüyor. Üretiminde yeni aşamaya geçilen mersin balığının havyarı artık Türkiye’den dünya pazarına sunulacak.
UZMANLARDAN AÇIKLAMA
Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Ekol TV’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Farklı türleri var mersin balığının. Ancak en önemli türlerinden biri olan hoshoso tipi mersin balığından elde edilen havyarların dünya pazarında oldukça fazla rağbet gördüğünü söyleyebiliriz.”
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK
Elazığ’da kurulan tesislerin ardından Bolu’daki üretim merkezinde de mersin balığı yetiştiriciliğine hız verildi. Amaç, hem bölge ekonomisine hem de Türkiye’nin toplam ihracatına katkı sağlamak. Türkyılmaz, siyah havyar elde edebilmek için balıkların belirli bir yaş ve boya ulaştırıldığını, olgunluğa erişen balıklardan alınan yumurtaların işlenerek dünya pazarına sunulacağını ifade etti.
YILDA 500 BİN YAVRU ÜRETİLİYOR
Bolu’daki tesislerde yılda ortalama 500 bin yavru mersin balığı üretiliyor. Bu üretim, yalnızca ihracat için değil, aynı zamanda diğer şehirlerdeki göl ve göletlerin balıklandırılması için de önemli bir rol oynuyor.