Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Afet Riskini Azaltma Stratejisi (UNISDR) uzmanları, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen bir basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıda Suriye krizine yönelik insani müdahalenin mevcut durumu değerlendirildi.
"MÜDAHALENİN İMZASIZ KAHRAMANLARI"
Konuşmalarda, yerel aktörlerin bu süreçteki rolüne özel vurgu yapılarak, “Onlar bu müdahalenin imzasız kahramanlarıdır” denildi. Merkezi Acil Müdahale Fonu ile Gaziantep ve Şam’daki Suriye insani yardım fonlarının esnek ve etkili müdahale kapasitesi sunduğu ifade edildi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar ve Savunuculuk Bölümü Direktörü Edem Wosornu, özellikle Gaziantep merkezli sivil toplum kuruluşlarının çabalarının desteklendiğini ve bu çabaların yerel düzeyde güçlü bir iş birliği örneği oluşturduğunu belirtti. 2025 yılı başından itibaren Türkiye üzerinden Suriye’ye bin yardım tırının ulaştığını açıklayan Wosornu, sınır ötesi yardımların bir gecede sona ermeyeceğini, ancak sürecin tüm paydaşlarla iş birliği içinde, sorumlu bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ TAKDİR EDİYORUZ"
Wosornu, “Ortaklarımızdan burada aldığım brifinglerden çok etkilendim. 2014’ten bu yana Suriye’ye 62 binden fazla yardım kamyonu gönderildi. Bu, Türkiye hükümetinin Suriyelilere sağladığı destekle birlikte güçlü bir iş birliği örneği. Bu desteği ve iş birliğini takdirle karşılıyoruz” dedi. Ayrıca, “Buradaki deneyimleri nasıl değerlendireceğimizi ve süreci nasıl sorumlu bir şekilde sonlandıracağımızı düşünmeliyiz” ifadeleriyle geleceğe yönelik stratejik planlamanın önemine dikkat çekti