Bebekleri 600 dolara satmışlar! Bebek kaçakçısı şebeke çökertildi

Endonezya polisi, 2023'ten beri Singapur'a en az 25 bebek sattığı iddia edilen uluslararası bebek kaçakçılığı şebekesini çökertti. Operasyonlarda 13 kişi tutuklandı ve kaçırılmak üzere olan altı bebek kurtarıldı.

Endonezya polisi, 2023 yılından bu yana Singapur'daki alıcılara en az 25 bebek sattığı iddia edilen uluslararası bir bebek kaçakçılığı şebekesini gün yüzüne çıkardı. Yetkililer, bu hafta Endonezya'nın Pontianak ve Tangerang şehirlerinde şebekeyle bağlantılı 13 kişiyi tutuklarken, kaçırılmak üzere olan ve yaklaşık bir yaşında olan altı bebeği kurtardı.

BEBEKLERİN GİZLİ YOLCULUĞU

Batı Cava Polisi Genel Suç Soruşturma Direktörü Surawan, BBC News Endonezya'ya yaptığı açıklamada, "Bebekler ilk olarak Pontianak'ta barındırıldı ve Singapur'a gönderilmeden önce göçmenlik belgeleri düzenlendi" dedi. BBC News, Singapur Polisi ve Singapur İçişleri Bakanlığı'na yorum için ulaştı ancak yanıt alamadı.

PARA KARŞILIĞINDA BEBEK SATIŞI

Şebekenin iddia edilen işleyiş şekli, çocuklarını büyütmek istemeyen ebeveynleri veya hamile kadınları hedef almaktı. Polise göre, bazı durumlarda Facebook üzerinden ilk temas kurulduktan sonra WhatsApp gibi daha özel kanallara geçiliyordu. Surawan, "Hatta bazı bebekler anne karnındayken rezerve ediliyordu. "Doğduktan sonra doğum masrafları karşılanıyor, ardından tazminat parası veriliyor ve bebek alınıyordu" dedi.

ŞEBEKE ÜYELERİ VE GÖREVLERİ

Polis, grubun üyeleri arasında kaçırılacak bebekleri bulan işe alımcılar; bakıcılar ve onları barındıran kişiler; ve aile kartları ve pasaportlar gibi sahte resmi belgeleri hazırlayan diğer kişilerin bulunduğunu belirtti. Annelerinden alınan bebekler, iki ila üç ay boyunca bakıcılara veriliyor, ardından Cakarta'ya ve daha sonra Pontianak'a gönderiliyor, burada doğum belgeleri, pasaportları ve diğer evrakları hazırlanıyordu. Bebeklerin her biri 11 milyon Endonezya Rupisi (yaklaşık 673 ABD Doları) ile 16 milyon Endonezya Rupisi arasında değişen fiyatlarla satıldığı belirtildi.

ÇOĞU BEBEK BATI CAVA'DAN

Tutuklananlardan bazılarının ifadelerine göre, şebeke yurt içinde ve yurt dışında en az 12 erkek ve 13 kız bebek sattı. Bu bebeklerin çoğu Endonezya'nın Batı Cava eyaletindeki çeşitli ilçe ve şehirlerden geliyordu.

SİNGAPUR'DAKİ EVLAT EDİNENLER ARANIYOR

Endonezya polisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, "acil görevlerinin" Singapur'daki evlat edinenleri bulmak olduğunu belirtti. Surawan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Verileri ayrılan bebeklerle çapraz kontrol edeceğiz, böylece tam olarak kimin ayrıldığını, kimin eşlik ettiğini, ne zaman ayrıldığını ve oradaki evlat edinenlerin kim olduğunu bileceğiz" dedi. Polisin topladığı bilgilerin çoğu, bebeklerin vatandaşlık değiştirdiğini gösterdiğini ekleyerek, yetkililerin hala pasaportlarını aradıklarını belirtti.

AİLELERİN RIZASI VE HUKUKİ SONUÇLARI

Batı Cava Bölge Polisi yetkilisi Surawan daha önce BBC Endonezya'ya verdiği demeçte, bebeklerin kaçakçılar ile ebeveynler arasındaki anlaşmalar yoluyla elde edildiğini ve şu ana kadar hiçbirinin kaçırılmadığını söyledi. Çocuğunun kaçırıldığını bildiren ebeveynlerin, komisyoncunun kendilerine ödeme yapmaması nedeniyle bu şekilde davrandığını belirtti. En azından bazı ebeveynlerin maddi sıkıntılar nedeniyle çocuklarını satmayı kabul ettiğinden şüpheleniliyor. Surawan, onların da suçla yargılanabileceğini söyledi. "Ebeveynler ve failler arasında bir anlaşma olduğu kanıtlanırsa, çocuk koruma suçları ve insan kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilirler" diye açıkladı.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ TALEBİ

Endonezya polisi, yurtdışında hala bulunan şebeke üyeleri ve alıcıların tutuklanması için Interpol ve Singapur polisinden yardım talep etti. Surawan, "Failleri aranan kişiler listesine alacağız. Ayrıca, kırmızı bülten çıkaracağız veya bu ülkelerdeki kolluk kuvvetlerinden onları tutuklamalarını talep edeceğiz" dedi.

ÇOCUK KORUMA KURUMU UYARILARI

Endonezya Çocuk Koruma Komisyonu (KPAI) komiseri Ai Rahmayanti'ye göre, çocuk kaçakçılığı şebekeleri genellikle çaresiz durumdaki kadınları hedef alıyor. BBC News Endonezya'ya verdiği demeçte, "Örneğin, cinsel şiddet nedeniyle hamile kalanlar, kocası tarafından terk edilenler veya rastgele ilişkilerden istenmeyen gebelikler yaşayanlar" dedi. Endonezya'da kürtaj, tıbbi acil durumlar ve tecavüz sonucu oluşan gebelikler gibi belirli koşullar dışında yasa dışıdır. Ai Rahmayanti, bebek veya çocuk kaçakçılığı şebekelerinin genellikle savunmasız kadın ve çocuklarla ilgileniyormuş gibi görünen doğum klinikleri, yetimhaneler veya sosyal barınma evleri gibi davrandığını söyledi. "Bu klinikler veya barınma evleri başlangıçta 'doğum yapıp bebeğinizi evinize götürebilirsiniz' gibi şefkatli bir dil kullanır. Ancak gerçekte para teklif ederler ve bebeğin velayetini yasa dışı yollarla devrederler" dedi.

ARTAN YASA DIŞI EVLAT EDİNME VAKALARI

Endonezya'da satılan bebek sayısına ilişkin resmi veri bulunmamakla birlikte, KPAI'nin insan kaçakçılığı suçlarına ilişkin kendi verileri, eğilimin kalıcı ve büyüyen olduğunu gösteriyor. KPAI, 2020'de yasa dışı evlat edinme mağduru olarak 11 çocuk vakası kaydederken, 2023'te yasa dışı evlat edinme kisvesi altında çocuk kaçırma ve kaçakçılığıyla ilgili 59 vaka kaydetti. KPAI'nin desteklediği en son vakalardan biri 2024'te, Batı Cava'daki Depok ve Bali gibi yerlerde bebeklerin satış sürecinde bulunduğu zaman meydana geldi. Bebeklerin farklı fiyatlara satıldığını belirten Rahmayanti, "Cava'da [fiyat] 11 milyon ile 15 milyon Rupiah (600 - 900 dolar) arasında değişirken, Bali'de 20 milyon ile 26 milyon Rupiah'a kadar çıkabiliyor. Fiyat, bebeğin fiziksel görünümü de dahil olmak üzere çeşitli göstergelere dayanıyor" diye açıkladı.

Dünya Haberleri