1964 yılında uzaya fırlatılan ve 1967’den beri sessizliğe gömülen NASA uydusu Relay 2, 60 yıl sonra şaşırtıcı bir radyo sinyali yaydı. Ancak bu sinyal ne önceden programlanmış bir sistemden geliyor ne de bilinçli bir gönderim. Ayrıca o kadar güçlü bir sinyaldi ki gökyüzündeki diğer tüm sinyalleri gölgede bıraktı.
ZOMBİ UYDU NASIL UYANDI?
Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, 13 Haziran 2024’te bir radyo teleskop ağıyla (ASKAP) gökyüzünü tararken, olağanüstü güçlü bir radyo darbesi tespit etti. Sadece 30 nanosaniye süren bu sinyal gücüyle, o an gökyüzündeki tüm sinyallerin önüne geçti.
İlk önce bunun yeni bir pulsar ya da bilinmeyen bir gök cismi olabileceği düşünüldü. Ancak detaylı analiz sonucunda, bu darbenin yalnızca Relay 2 uydusunun yörüngesiyle eşleştiği görüldü.
UZAYDAN GELEN BU SİNYALİN SIRRI NE?
Relay 2, 1964 yılında uzaya fırlatılan ve yalnızca üç yıl sonra arızalanan bir iletişim uydusuydu. Fakat 2024 yılında bir anda güçlü bir sinyal yayması, bilim insanlarının kafasının karışmasına neden oldu. Çünkü uydunun sistemleri o kadar eski ki böyle bir darbeyi bilinçli olarak göndermesi imkansız olarak görünüyor.
Araştırmacılar iki olasılık düşünüyor. Biri mikrometeorit çarpması. Bir mikrometeorit uydunun yüzeyine çarpıp, çevresinde iletken bir plazma bulutu oluşturmuş olabilir. Bu da ani bir radyo sinyali yaratmış olabilir. Bir diğer ise elektrostatik deşarj (ESD). Yıllar içinde uyduda biriken elektrik yükü, iki yüzey arasında ani bir boşalma yaratmış olabilir. Bu durumun radyo frekanslı sinyaller oluşturduğu biliniyor. Dahası, Relay 2 gibi eski nesil uydular, bu tür olaylara karşı daha savunmasız.
GELECEĞİ ETKİLEYEBİLİR Mİ?
Bu olayın gelecekteki uzay çalışmaları için bir uyarı olduğuna dikkat çekiliyor. Uzaydaki elektrostatik tehlikeler hakkında hala yeterince bilgimiz yok ve giderek artan sayıda düşük maliyetli küçük uydu da bu risklere açık.